maandag 21 januari 2013

De Ruyter verlaat Den Helder voor missie tegen piraten Somalië

Hr. Ms, De Ruyter; foto ministerie van Defensie
Het luchtverdedigings- en commandofregat Hr. Ms. De Ruyter is zondag uit de thuishaven Den Helder vertrokken om piraten in de wateren rond Somalië te bestrijden.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie zondag gemeld. Het fregat neemt deel aan de EU-missie Atalanta. De De Ruyter beschikt over geavanceerde commando-, communicatie- en datafaciliteiten.

Het schip neemt als boordhelikopter de nieuwe NH90 (NATO Helicopter 90) mee, die hiermee voor het eerst operationeel wordt ingezet.

De bemanning bestaat uit 220 militairen, onder wie een enhanced boarding element van het Korps Mariniers. Dit is een gespecialiseerd en zwaar bewapend team dat verdachte schepen kan enteren.

Daarnaast zijn ook een medisch team en de bemanning van de helikopter aan boord van het fregat.

NH90
De NH90-boordhelikopter wordt voornamelijk ingezet voor inlichtingen-, patrouille- en verkenningsvluchten. Daarmee fungeert het toestel als de ‘oren en ogen’ van het fregat.

Met geavanceerde waarnemingsapparatuur zoals een warmtebeeld-infraroodcamera, radar en peilapparatuur kan ingewonnen informatie via een datalinkverbinding snel en automatisch worden doorgegeven.

Voor de helikopteroperaties vanaf de De Ruyter zijn in totaal 13 militairen aan boord.

Atalanta
Operatie Atalanta is een missie van de Europese Unie (EU) die gericht is op het terugdringen van piraterij voor de kust van het Oost-Afrikaanse land Somalië.

Naast het verstoren van piraten in de Golf van Aden en de Indische Oceaan, vindt onder EU-vlag bescherming en escortering plaats van kwetsbare vaartuigen die voor het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de VN varen.

Het kabinet besloot eind 2008 een bijdrage te leveren aan de missie Atalanta. Vanaf april 2010 ging Nederland ook meedoen aan Operatie Ocean Shield van de NAVO.

Sinds 2009 draagt Defensie bij aan zowel Atalanta als aan de NAVO-operatie Ocean Shield.

Verschillende luchtverdedigings- en commandofregatten, bevoorradingsschepen en amfibische transportschepen van de Koninklijke Marine wisselen elkaar daarbij af in de wateren bij Somalië.

De laatste Nederlandse bijdrage met een marineschip was tot december 2012 met de Hr. Ms. Rotterdam.

Zie ook:
Rotterdam en Bruinvis terug in Den Helder van missie tegen Somalische piraten