vrijdag 22 juni 2012

Zuid-Afrikaanse gijzelaars na 1,5 jaar vrijgelaten door Somalische piraten

Een man en een vrouw uit Zuid-Afrika die sinds eind oktober 2010 werden gegijzeld, zijn donderdag door Somalische piraten vrijgelaten. Ze zaten vast nadat hun zeilschip werd gekaapt.

Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Defensie meldt vrijdag in een verklaring dat ze werden vastgehouden na de kaping van hun zeilschip Choizil voor de kust van Tanzania.

Op 23 november 2010 pakte het Nederlandse fregat Hr. Ms. Amsterdam 7 piraten op, waarvan er 5 waren betrokken bij de kaping en gijzeling.

Deze piraten zitten in afwachting van hun berechting in Nederland gevangen.

Het nu vrijgelaten tweetal werd op 7 november naar het vaste land overgebracht.

De derde opvarende van de Choizil, de kapitein, weigerde ondanks de dreiging van geweld zijn schip te verlaten.

Hij werd kort daarop bevrijd door eenheden van EU-missie Atalanta, waaronder Nederlandse mariniers van de Hr. Ms. Amsterdam.

Operatie Atalanta is de antipiraterij-missie van de Europese Unie in de wateren bij Somalië.

Gerichte schoten bij achtervolging
De boordhelikopter van de Hr. Ms. Amsterdam ontdekte op 23 november 2010 een verdachte skiff, een klein en snel vaartuig waar piraten gebruik van maken bij hun activiteiten.

Defensie meldt dat de vermoedelijke piraten de helikopter in de gaten kregen. Ze vluchtten vervolgens naar het strand. De groep bleef echter onder onopvallende waarneming.

Na zonsondergang vertrok het bootje opnieuw naar zee, waarop de speciale marinierseenheid in actie kwam.

Na een achtervolging op hoge snelheid, stoptekens en waarschuwingsschoten, werd er gericht gevuurd op de motoren van het bootje. Daarop gaven de zeerovers zich over.

Betrokkenheid
De Zuid-Afrikaanse schipper heeft vervolgens veel informatie verstrekt over de gepakte groep piraten en hun betrokkenheid bij de kaping en gijzeling.

Ook geeft hij zijn volledige medewerking aan de lopende rechtszaak in Nederland. Hij is altijd erg begaan gebleven bij het lot van de 2 gegijzelden.

Atalanta en Ocean Shield
Operatie Atalanta van de Europese Unie en operatie Ocean Shield van de NAVO zijn gericht op het vergroten van de veiligheid langs de scheepvaartroutes bij Somalië en het verstoren van piraterij op zee.

Nederland neemt aan beide operaties deel en leidt momenteel Operatie Ocean Shield.

Jaarlijks passeren tussen de 20.000 en 30.000 schepen de Golf van Aden. Dit is het zeegebied tussen de Indische Oceaan en de Rode Zee en daarmee de verbinding met het Suezkanaal en de Middellandse Zee.

Volgens Defensie zijn de piratengroepen steeds professioneler uitgerust. Ze opereren tot afstanden van 750 kilometer uit de kust van Somalië.